Tim Arnold

Director & Editor

Goede Geldgesprekken

Goede Geldgesprekken

Goede Geldgesprekken

(Dutch only)
Rabobank introduceert: Gezonde Geldgesprekken

Hoe meer we over geld praten, hoe beter. Daarom moedigt Rabobank een Gezond Geldgesprek aan. 
Dat helpt jezelf & helpt de mensen om je heen.


#iedereenfinancieelgezonder


Een erfenis: wel of niet uitgeven?
Charmain heeft met haar erfenis van € 250.000 haar studieschuld afbetaald, een nieuwe telefoon gekocht en de keuken laten verbouwen. Charmain is zelfstandig ondernemer. Maar door de coronacrisis komen er nu geen opdrachten binnen, dus ook geen inkomsten. Ze maakt iedere maand een bedrag naar zichzelf over waarvan ze de vaste lasten betaalt, ongeveer 1.500 euro.


"Zet maar een handtekening en het geld wordt op je rekening gestort."

- Charmain, 46 jaar, zzp'er -


Charmain & Naomi - https://www.rabobank.nl/particulieren/financieel-gezond/gesprek-over-erfenis/


Hoeveel buffer heb je nodig?
Jessica en Angelo hebben samen een inkomen van 3.500 euro per maand. Om het spaardoel voor hun 6 kinderen te bereiken willen ze elke maand 600 euro opzijzetten, maar gaat dat lukken? Het is voor Jessica en Angelo duidelijk dat ze bepaalde uitgaven achterwege moeten laten. Zo kost een bowlingavond met het hele gezin al snel 100 euro.


"We moeten prioriteiten gaan stellen."

- Angelo, 34 jaar -


Jessica & Angelo - https://www.rabobank.nl/particulieren/financieel-gezond/gesprek-over-onvoldoende-spaargeld/


Vermogen opbouwen met je eigen huis
Niels en Robin vinden het erg belangrijk om een eigen huis te hebben. Voor Niels geeft het rust , hij ziet dit als een investering voor later. Hier kun je volgens Niels niet vroeg genoeg mee beginnen. Een huis kopen kan zeker een verstandige beslissing zijn, want met een koopwoning kun je vermogen opbouwen. En door je hypotheek af te lossen wordt het huis steeds meer van jou. Natuurlijk heeft huren ook voordelen zoals flexibiliteit. Maar het bedrag dat je iedere maand aan huur betaalt, krijg je nooit meer terug. Niels gaat samen met zijn vriendin een huis kopen. Maar Robin heeft dit alleen gedaan.


"Zonder spaardoel was het mij niet gelukt."

- Robin, 28 jaar -


Niels & Robin - https://www.rabobank.nl/particulieren/financieel-gezond/gesprek-over-eerste-huis-kopen/


Een gezond geldgesprek over kosten eerste kind
Als je een kind krijgt, ga je een spannende tijd tegemoet waarin veel verandert, ook op financieel gebied. Dat beseffen Shannah en Robin ook. Shannah gaat minder werken, dus er komt minder geld binnen. Daarnaast nemen de kosten toe, denk aan kinderopvang, extra boodschappen, hoger water- en energieverbruik. Robin denkt dat ze € 600 kunnen overhouden van hun inkomen (€ 2.650), maar als ze alles op een rij zetten dan is dit circa € 400.


"We moeten het goed op order hebben voor onszelf en voor de kleine straks."

- Shannah, 30 jaar, vriendin van Robin -

Shannah & Robin - https://www.rabobank.nl/particulieren/financieel-gezond/gesprek-over-kosten-kind/Een gezond geldgesprek over elke maand te weinig geld
Stella praat met haar vriendin Mariska over haar leven in de bijstand en hoe ze hiermee omgaat. Ze is blij dat Mariska ook over haar leven vertelt, zoals de vakantie. Ze merkt namelijk dat veel mensen dat uit schaamte juist niet doen. Bekijk het mooie gesprek met de bespaartips van Stella.


"Je blijft altijd een beetje watertrappelen."


- Stella, 54 jaar, zat in de schuldhulpverlening -


Stella & Mariska - https://www.rabobank.nl/particulieren/financieel-gezond/gesprek-over-elke-maand-te-weinig/Een gezond geldgesprek over kinderen en geld
Kinderen die op jonge leeftijd leren omgaan met geld, hebben hun financiën later vaak beter op orde. Geld uitgeven hoort daar ook bij. Zo geven Angelique en Sander hun kinderen zakgeld waarvan ze zelf spullen mogen kopen. Ze kunnen dan zelf kijken of ze het hiermee redden. Speciaal voor jonge kinderen hebben we Rabo PinPin, de coolste zakgeld-app plus een fijne zakgeldhulp voor ouders. Voor kinderen vanaf 12 jaar is er PASSI om jongeren zelfstandig te maken in de wereld van geld.


"Onze kinderen moeten weten wat de waarde van geld is."


- Angelique, 36 jaar, moeder van 3 kinderen -

Angelique & Sander - https://www.rabobank.nl/particulieren/financieel-gezond/gesprek-over-toekomst-kind/?


Een gezond geldgesprek over een eerste baan
Ziza heeft net haar eerste baan in de zorg. Ze vertelt haar vriendin Hang dat ze haar eerste loon meteen uitgaf. Maar ze wil eigenlijk ook geld opzij gaan zetten. Haar vriendin Hang studeert nog en bouwt een studieschuld op. Hoe kijkt zij hier tegen aan? Bekijk het Gezond Geldgesprek van de vriendinnen.


"Zodra wij de deur uitstappen, geef je geld uit."

- Ziza, 26 jaar, eerste baan -

Ziza & Hang - https://www.rabobank.nl/particulieren/financieel-gezond/inkomsten-en-uitgaven/gesprek-over-eerste-inkomen


Een gezond geldgesprek over een carriereswitch
Inge praat met haar vriendin Femke over een mogelijke carrièreswitch. Ze laat zich omscholen tot barista (koffiemaker). Ze ziet zichzelf al met de bakfiets rondrijden. Hoe pakt ze dit verder aan en wat betekent dit voor haar financiën?


"Het is best wel een investering."

- Inge, 46 jaar -


Inge & Femke - https://www.rabobank.nl/particulieren/financieel-gezond/werk-en-pensioen/gesprek-over-carriereswitch
Client: Rabobank
Agency: 180Kingsday